Di mana untuk berbelanja + di mana untuk menyimpan di rumah anda

Posted on

Kita masih dalam Q1 2023, jadi saya benar-benar cuba berpegang pada azam tahun baru yang saya buat untuk tidak berbelanja secara melulu. Tetapi ia sukar. Terutamanya apabila ia datang kepada barangan untuk rumah saya. Jadi saya telah banyak berfikir tentang di mana untuk berbelanja secara berfoya-foya di rumah saya, dan di mana ia tidak berbaloi.

Kadang-kadang, saya akan menghabiskan banyak wang untuk sesuatu untuk rumah saya dan segera menyesalinya. Pada masa lain, saya akan memilih alternatif yang lebih murah dan menendang diri saya sendiri dalam beberapa bulan pertama apabila saya mendapati diri saya kecewa dengan rupa atau rasa itu.

Sebagai pembeli barangan rumah dan perabot yang gemar, saya telah belajar banyak daripada kesilapan saya. Dan saya di sini untuk berkongsi pandangan saya dengan anda supaya anda tidak membuat perkara yang sama!

Mana nak berfoya-foya

Kadangkala, mencubit sen pada kepingan yang banyak digunakan atau sangat kelihatan akan mengakibatkan kos anda dalam jangka panjang.

Sama ada anda akhirnya terpaksa membeli semula kerana koyak/koyak/noda atau kerana ia bukan kualiti yang anda mahu lihat setiap hari, ini adalah perkara yang saya syorkan untuk mengeluarkan lebih sedikit wang tunai.

Penafian: Apabila saya berkata berfoya-foya, saya tidak bermaksud hanya berbelanja besar untuk itu. Dan saya tidak bermaksud bahawa anda tidak dapat mencari barang terpakai berkualiti tinggi untuk menjimatkan wang. (Saya cadangkan sentiasa mencari secondhand terlebih dahulu untuk SEGALANYA).

Maksud saya, jangan beli perabot Amazon yang buruk dan sebut satu hari. Lakukan penyelidikan tambahan sebelum pembelian anda dan letakkan apa-apa wang tambahan yang anda ada dalam belanjawan anda ke atas bahagian ini terlebih dahulu.

pelamin

Sofa anda mendapat banyak tindakan. Dari malam wayang hingga tidur siang tengah hari, mungkin beberapa snuggles haiwan peliharaan, ada banyak haus dan lusuh pada perkara-perkara ini.

Oleh itu, anda ingin memastikan bahawa anda melabur dalam sekeping berkualiti yang tidak akan ternoda, ditimbulkan, diregangkan atau terkoyak.

Apatah lagi, sofa biasanya salah satu bahagian yang paling ketara di ruang tamu anda. Oleh itu, ia mempunyai kesan yang besar terhadap reka bentuk keseluruhan bilik.

Saya berbelanja besar pada bahagian Floyd saya dan saya tidak menyesal satu sen pun.

Bonus: Jika anda melabur dalam bahagian yang boleh dikembangkan seperti Floyd, pelaburan itu lebih berbaloi kerana ia boleh berkembang bersama anda.

Meja + kerusi

persediaan ruang kerja dengan kerusi sued ergonomik yang selesa dan meja duduk boleh laras

Ini mungkin tidak begitu penting jika anda tidak bekerja dari rumah. Tetapi jika anda melakukannya, ini penting.

(Saya berkata semasa saya menaip dari meja dan kerusi baharu saya yang saya terpaksa beli kerana saya tidak fikir pembelian asal saya selesai, smh)

Ini adalah karya yang luar biasa untuk ditemui di pasaran Facebook, tetapi jangan takut untuk berbelanja secara berbelanja untuk yang baharu jika anda tidak dapat mencari padanan yang sesuai secara terpakai.

Meja anda dan memberi kesan kepada produktiviti anda, postur anda, keselesaan anda. Persediaan kerja ini terlalu penting untuk mengambil keputusan ini dengan mudah.

Pertimbangkan gaya kerja anda dan dapatkan meja yang sesuai dengannya. Itu boleh jadi meja dengan meja besar untuk menyebarkan kertas anda, meja duduk/berdiri yang dipasangkan dengan pad berjalan untuk memastikan anda aktif, atau meja dengan banyak laci untuk memastikan najis anda teratur.

Untuk kerusi, pergi untuk keselesaan. Jangan tertipu dengan kerusi yang “menyenangkan dari segi estetika” jika ia akan menjadi mimpi ngeri untuk duduk berjam-jam. Jadi mungkin bersedia untuk berbelanja lebih sedikit untuk yang kedua-duanya selesa dan mempunyai reka bentuk yang anda tidak akan bosan.

Tilam + peralatan tempat tidur

Sama seperti sofa dan persediaan meja anda, anda menghabiskan banyak masa di atas katil anda, jadi anda tidak mahu berhemat pada kualiti.

Untuk tilam anda, pilih satu dengan ketegasan yang sesuai dengan gaya tidur anda. Dan jangan takut untuk membelanjakan sedikit tambahan untuk meningkatkan saiz seterusnya. Saya baru-baru ini telah menaik taraf daripada seorang Ratu kepada Raja dan ia menjadikan dunia yang berbeza.

Untuk peralatan tempat tidur, cari sesuatu dalam fabrik bernafas yang selesa. Apa-apa sahaja dari Casaluna adalah pilihan untuk saya sekarang.

Dan mungkin juga mempertimbangkan untuk melabur dalam kedua-dua musim sejuk dan selimut musim panas untuk memastikan anda salah suhu yang sempurna sepanjang tahun.

Karya seni

Karya seni adalah salah satu tempat kegemaran saya untuk berbelanja di rumah.

Walaupun saya sentiasa menyokong karya seni DIY yang bagus, karya seni asli yang hebat sentiasa menjadi pelaburan yang kukuh. Sama ada dari artis kecil tempatan atau dari peniaga seni yang lebih mewah.

Seni ialah salah satu tempat terbaik untuk menunjukkan keperibadian anda, jadi anda patut membayar sedikit tambahan untuk karya yang anda sukai.

Dan perkara yang menarik ialah koleksi seni anda membolehkan lebih banyak eklektik di rumah anda. Tidak semuanya harus dalam gaya yang sama, sederhana, dsb. Oleh itu, kemungkinan besar anda akan merasa perlu untuk menyingkirkan kepingan atau menggantikannya; sebaliknya, anda hanya menambah koleksi anda.

Sistem pembesar suara

Lampu pembesar suara Ikea Sonos pada kredenza terapung

Sama ada anda seorang penghibur yang gemar, peminat filem malam atau anda hanya suka bunyi persekitaran yang baik apabila anda bersantai di dalam rumah, sistem pembesar suara yang hebat ia adalah kemestian.

Dan apabila anda mencubit sen dan mendapatkan pembesar suara yang murah, anda akan mendengar perbezaannya. Audio yang lebih cetek dan bunyi nyaring akan menghilangkan getaran.

Saya telah bercakap beberapa kali tentang lampu pembesar suara Sonos saya, dan saya masih menyukainya bertahun-tahun kemudian. Saya suka membuang pada Jazz dalam senarai main Latar Belakang padanya apabila saya membaca atau berehat di sekitar rumah.

Tetapi jika anda ingin membawanya ke peringkat seterusnya, pertimbangkan untuk melabur dalam sistem bunyi sekeliling penuh.

Pencahayaan

Pencahayaan adalah buatan atau rehat untuk anda di rumah. Pencahayaan yang hebat boleh menjadikan bilik biasa-biasa kelihatan lebih mewah, dan ia boleh menjadikan bilik yang cantik kelihatan murah. Jadi berbaloi untuk meletakkan sedikit wang tambahan di sini.

Sekurang-kurangnya, saya suka menukar mentol yang terang dan sejuk dengan mentol yang lebih panas. Anda boleh melangkah lebih jauh dan mendapatkan beberapa mentol lampu pintar untuk membolehkan anda menukar pencahayaan mengikut keperluan anda pada bila-bila masa.

Jika anda benar-benar ingin membuat kenyataan, ambil beberapa lekapan lampu baharu. Apa-apa sahaja daripada lekapan lampu berwayar baharu, sconce pemalam hingga lampu dinding atau meja boleh memberikan tempat anda sedikit lebih niat dan kemewahan.

Rak buku + simpanan

Floyd rak buku terapung

Penyimpanan seperti kabinet fail, rak buku dan almari laci adalah bahagian penting bagi mana-mana rumah pada pendapat saya. Tidak kira betapa minimalis anda, anda akan mempunyai banyak barangan. Dan penyelesaian storan ini membantu memastikan ia teratur dan menghalangnya daripada mengalih perhatian daripada skema reka bentuk anda.

Dan anda tidak mahu sesuatu yang goyah yang boleh menyebabkan barang anda berisiko rosak dalam keruntuhan atau mempunyai laci melekit yang menyukarkan untuk mendapatkannya.

Melabur dalam penyelesaian storan yang kukuh dan kelihatan baik secara awal akan menjimatkan banyak gangguan dan banyak wang kerana anda boleh menyimpannya selama bertahun-tahun akan datang.

Tong sampah

Ini mungkin kelihatan seperti cadangan yang pelik tentang tempat berbelanja secara berfoya-foya, tetapi dengar sahaja saya.

Setelah menghabiskan bertahun-tahun berurusan dengan tong sampah murah yang penutupnya tertanggal atau pedal berhenti berfungsi, saya sudah cukup. Jadi saya memutuskan untuk membelanjakan $150 untuk tong sampah Simplehuman dan saya tidak menyesal.

Kini anda tidak perlu berbelanja secara berfoya-foya seperti yang saya lakukan, tetapi jika anda memilih sesuatu yang lebih daripada tin plastik $20 yang buruk itu, ia akan membantu anda menahan bau, elakkan buruk pemandangan jika anda tidak boleh memasukkan tong sampah anda ke dalam almari atau almari, dan langkau kekecewaan tong sampah yang runtuh.

Mana nak simpan

Jika anda seorang pencinta reka bentuk, anda mungkin sentiasa ingin membuat beberapa perubahan kecil pada rumah anda. Dan perubahan itu memerlukan wang.

Syor-syor ini untuk kawasan berjimat diharapkan dapat meringankan sedikit beban kewangan tersebut.

Kriteria utama yang saya gunakan untuk menentukan perkara yang berlaku di sini adalah sama ada bahagian ini:

1. Merupakan tempat yang bagus untuk bermain dengan trend. Tetapi kerana trend agak berubah-ubah, anda tidak mahu kehilangan banyak wang untuk bereksperimen dengannya.

ATAU

2. Kepingan ini sebenarnya tidak cukup penting untuk menjamin tanda harga yang besar.

Kerusi aksen

Kerusi aksen adalah salah satu tempat kegemaran saya untuk berseronok di rumah saya. Dan kerana itu, saya biasanya tidak pernah membeli satu sebagai sekeping selama-lamanya.

Memandangkan anda tidak memerlukannya untuk bertahan selama bertahun-tahun, tidak mengapa untuk memilih potongan berkualiti rendah yang mungkin tidak dapat menahan banyak haus dan lusuh.

Ini adalah peluang yang baik untuk melihat kedai perabot yang lebih murah, atau bahkan untuk mencuba upholsteri semula kerusi yang dijimatkan sendiri!

Permaidani

Anda benar-benar berjalan di atas permaidani setiap hari, dan mereka sering berada di zon bahaya untuk tumpahan dan kemalangan haiwan peliharaan. Jadi saya hampir selalu mengelak daripada membayar beberapa ratus dolar untuk permaidani.

Pengecualian di sini, sudah tentu, adalah penyelesaian yang boleh dibasuh seperti tahan lasak. Tetapi disebabkan tanda harga yang tinggi, ini bukan pilihan yang sesuai untuk kebanyakan orang membeli untuk setiap bilik di rumah.

Jika saya tidak dapat mencari permaidani terpakai yang hebat di pasaran FB atau kedai simpanan, saya tanpa segan silu menggunakan pasaran yang lebih murah seperti Amazon atau Overstock untuk mendapatkan permaidani yang besar dan bergaya dengan harga yang lebih murah yang tidak akan memusnahkan saya jika saya terpaksa menggantikan apabila saya muak dengan reka bentuk atau ia menjadi haus dengan ketara.

Ini juga sesuatu yang biasanya saya suka gantikan setiap kali saya berpindah (setiap 1-2 tahun), jadi lebih murah lebih baik.

Meja sisi

Saya mempunyai ini dalam senarai tidak berbelanja atas sebab yang sama dengan kerusi aksen. Anda boleh berseronok sedikit dengan ini, jadi jangan melekat diri anda dengan sesuatu untuk masa yang lama dengan berbelanja besar.

Ini juga tidak perlu menanggung satu tan berat biasanya, jadi selagi anda mendapat yang tidak goyah dari awal, ia mungkin tidak akan mengalami terlalu banyak haus dan lusuh.

langsir

Langsir berkualiti tinggi boleh jadi mahal. Dan saya akan mengatakannya: ia tidak berbaloi.

Terdapat 2 pengecualian:

  • Jika anda menggunakan langsir sebagai pintu/pemisah, jadi kesan fizikalnya adalah penting
  • Jika anda memerlukan langsir pemadaman tugas berat

Tetapi jika anda sedang mencari tirai kilang untuk menyekat sedikit cahaya atau menambah pop warna atau corak, saya peminat mendapatkan pasangan Amazon/Walmart yang lebih murah.

Hiasan + aksesori

Saya tidak dapat memahami siapa yang membeli pernak-pernik hiasan $50 itu dari suatu tempat seperti West Elm atau Anthropologie. Terutamanya jika anda mempunyai gaya yang lebih maksima, anda mungkin mempunyai 20-200 kebolehan di rumah anda. Dan berbelanja semua itu akan menyebabkan akaun bank anda menangis.

Selain daripada kewangan yang tulen, saya fikir perkara-perkara ini paling baik dikumpulkan dari semasa ke semasa. Mengambil sesuatu dari kedai barang kemas di sini, sesuatu dari perjalanan anda ke sana, dan mungkin beberapa hadiah kecil menjadikan koleksi yang lebih peribadi dan bermakna yang memberikan rumah anda lebih personaliti.

Tentang saya

Hai nama saya Hannah Michelle Lambert, suara di sebalik homies yang selesa. Saya seorang blogger dan pereka dalaman yang berpangkalan di LA. Saya meminati reka bentuk yang menyeronokkan, adaptif dan berpatutan yang dipenuhi dengan personaliti. Dan saya sangat percaya dengan DIY yang bagus. Terima kasih kerana singgah dan saya harap anda menemui inspirasi yang anda cari – dan mungkin sedikit tambahan 😉


Nota: Catatan ini mungkin mengandungi pautan ahli gabungan, jadi saya boleh membuat komisen kecil jika anda membuat pembelian. Tetapi ini tidak meningkatkan kos kepada anda sama sekali – ia keluar dari poket penjual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *